Voetganger

Beschermd door de wet

Voetgangers hebben vrijwel in alle gevallen recht op een schadevergoeding van de aansprakelijke partij. Zelfs wanneer het ongeval veroorzaakt is door de voetganger zelf. Net als fietsers hebben voetgangers een kwetsbare positie ten opzichte van gemotoriseerd verkeer zoals auto’s, scooters en motoren. De wet houdt rekening met ‘zwakkere verkeersdeelnemers’ door hen extra rechtsbescherming te bieden. In de praktijk betekent dit dat een voetganger in de meeste gevallen recht heeft op de vergoeding van ten minste 50% van zijn of haar geleden schade, zelfs als hij of zij het ongeval zelf heeft veroorzaakt.

Kinderen

Voor kinderen die betrokken raken bij een verkeersongeval met een gemotoriseerd voertuig is er zelfs recht op de vergoeding van 100% van zijn of haar geleden letsel. Ook wanneer het kind verantwoordelijk was voor het ongeluk. Met uitzondering van als er aantoonbaar bewijs is dat het kind opzettelijk het ongeluk veroorzaakt heeft zal in vrijwel alle gevallen letselschade bij kinderen onder de 14 jaar volledig vergoed worden. repudiare in mei, mazim assentior voluptaria et pri. Ad tempor tritanielitr consequat assentior has. Eos at urbanitas.

Uitzondering

In bijzondere gevallen kan het zijn dat u geen recht op een schadevergoeding heeft.. de bestuurder van het motorvoertuig moet dan aantonen dat u zeer roekeloos heeft gehandeld en hijzelf niet. De rechter kan dan bepalen dat er sprake is van ‘overmacht’. In de praktijk komt dit zelden voor en moet de gemotoriseerde bestuurder vrijwel altijd de schade (ten minste) 50% van de schade vergoeden.

Gratis hulp bij letselschade

Vul onderstaand formulier in en dan nemen we binnen 24 uur contact met u op.