Ongeval met dieren

Eigenaar altijd aansprakeijk

 

Volgens de wet is er bij dieren sprake van risicoaansprakeijkheid en ligt deze altijd bij de eigenaar van het dier. De eigenaar van een dier hoeft geen schuld te hebben aan de schade, maar is aansprakelijk voor het risico dat dieren door hun gedrag schade kunnen toebrengen.  

 

Voorbeelden van schade

  •  loslopende hond

Honden moeten altijd aangelijnd zijn, behalve op eigen terrein en op aangewezen gebieden. In de praktijk betekent dit dat honden bijna overal aangelijnd moeten zijn. Als dat niet zo is, en de hond veroorzaakt letsel, dan is de eigenaar altijd verantwoordelijk voor de letselschade.

  • Bijtend dier

Onvoorspelbaar gedrag, zoals bijten, kan bij elk dier voorkomen. Mocht er sprake zijn van letselschade door een dierenbeet, is de eigenaar van het dier aansprakelijk.

  • Dier veroorzaakt verkeersongeval

Als een dier een verkeersongeval veroorzaakt. Denk aan een kat die de straat oversteekt, of een hond die ergens van schrikt en een val veroorzaakt. Ook hiervoor kan de eigenaar van het dier aansprakelijk gesteld worden.

  • Ongevallen met paarden

Ook paarden kunnen de veroorzaker zijn van een ongeval. Denk aan een val van een paard dat op hol slaat, een trap van een paard, een paardenbeet of een paard dat een verkeersongeval veroorzaakt.

De eigenaar van een paard is altijd voor minimaal 50% aansprakelijk. Wie voor de overige 50% aansprakelijk is, ligt aan de situatie. Is het ongeval te wijten aan het gedrag van de ruiter, doordat deze geen instructies opvolgde, dan zijn  de eigenaar en de ruiter ieder voor de helft aansprakelijk.

 

Gratis hulp bij letselschade

Vul onderstaand formulier in en dan nemen we binnen 24 uur contact met u op.